Pas a pas per l´Alta Ribagorça i la Vall d´Aran – Convocatòria

PROPERS PASAPAS

  • Alta Ribagorça- Vall d´Aran (2-3 juliol 2016)
  • Pla de l´Estany (25 setembre 2016)
  • Les Garrigues (16 octubre 2016)
  • Moianès (13 novembre 2016)
  • Vallès Oriental (18 desembre 2016)
  • Baix Penedès (15 gener 2016)

 

La proposta d´aquest final de festa és visitar les comarques que estan més al nord-oest de Catalunya: l´Alta Ribagorça i la Vall d´Aran.

 

DOBLET VALL D´ARANLa primera la passejarem dissabte i la segona diumenge.

Us proposem que l´allotjament sigui a l´Alta Ribagorça. Un bon lloc és Vilaller que està ben situat per atacar el dia següent la Vall d´Aran. Tot i així també us donem contactes de la Vall d´Aran per si preferiu dormir allà.

Dissabte al vespre intentarem fer un sopar comunitari a Vilaller però necessitem saber quanta gent vindrà. Per tant, si us plau, aviseu-nos els que aneu a venir per comptar-vos (jgaschblasi@gmail.com o watsup jordi 659709421). Si us plau, apunteu-vos abans del 10 de juny per poder organitzar-nos)

RUTA ALTA RIBAGORÇA

Volta per la vall de Malpàs i de Peranera. Visita a l’ermita de Santa Margarida

CONVOCATÒRA: Quedarem a les 10h al centre de Malpàs a pocs kilòmetres de Pont de Suert (capital de l´Alta Ribagorça). El nucli és molt petit i quedarem al bar de la plaça per començar amb un bon cafè.

Ruta circular per la vall de Malpàs (Alta Ribagorça, municipi del Pont de Suert). Tot visitant l’ermita romànica de Santa Margarida i els pobles de Peranera i Erillcastell. Bonic recorregut per una vall ben poc coneguda de la comarca de l’Alta Ribagorça. Ressegueix la vall de Malpàs i de Peranera, per arribar-se a l’ermita romànica de Santa Margarida.

L’ermita de Santa Margarida es tracta d’una senzilla construcció romànica del segle XI, de planta rectangular d’una sola nau capçada per un absis semicilíndric. Els carreus de la volta de la nau són força treballats i el forrellat és de ferro forjat. Es troba situada a 1550m, al fons de la vall, assentada al damunt d’una roca que li conforma una bellesa singular. És molt venerada per aquestes contrades. Cada primer de maig els veïns dels poblets de l’entorn hi pugen en romeria. S’hi apleguen, hi fan missa i després acostumen a dinar plegats.

El recorregut també passa per on entre els anys 1950-1970 s’hi explotaren les mines de carbó de Malpàs, que alimentaven la fàbrica cimentera de Xerallo, de la qual en sortí el material que possibilità la construcció dels embassaments de la comarca.

Alhora podem conèixer el poble de Peranera, situat damunt d’un turó dominant la vall. Avui només és habitat per una família de ramaders que pasturen el seu bestiar a l’estiu per aquesta zona de muntanya, tot venint de la comarca de La Selva, on hi resideixen la resta de l’any.

També podem visitar el poble d’Erillcastell, en altre temps residència d’hivern dels senyors d’Erill. D’aquest poble malauradament només en podem veure les seves ruïnes i observar el deteriorament progressiu en què es troba.

La ruta ens permet contemplar la Serra de Sant Gervàs, la Faiada de Malpàs. Al damunt mateix el pic dels Vedats d’Erta, de 2631m i cap a ponent el Turbó i el Cotiella.

Finalment retornem al poble de Malpàs, nucli principal d’aquesta vall.

El camí en el tram comprès entre Peranera i l’ermita de Santa Margarida ha estat recuperat recentment gràcies a l’esforç tenaç i altruista d’alguns veïns del poble de Malpàs i del Pont de Suert. Malgrat tot encara hi ha punts en què cal anar amb compte per a no perdre bé l’orientació. A la part propera al poble de Malpàs darrerament hi ha intervingut el Consell Comarcal.

Els nostres contactes seran el Jaume Olivé i la Teresa Gallart (amb la inestimable ajuda del Jaume i la Fina).

La ruta:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9322798

Alta Ribagorça Malpas

 

RUTA VALL D´ARAN

Beret-Montgarri :

  • Desnivell aproximat 250 metres
  • Altitud inicial a Plan de Beret : 1800 metres
  • Distància del recorregut : 12 km entre anada i tornada
  • Arribada al Santuari de la Mare de Diu de Montgarri , a 1650 metres d’ altitud
  • Tornada : mateix recorregut fins al Plan de Beret
  • Contactes: Sílvia Alarcon i família

La ruta que proposem per a coneixer la Vall d’ Aran és la que recorre el Plan de Beret fins al Santuari de la Mare de Diu de Montgarri. Ens trobarem al voltant de les 10h al parking de Beret (estació d’esquí de Baqueira-Beret) a uns 1800 metres d’ altitud per a començar a caminar fins a Montgarri ( municipi del Naut Aran) . La ruta transcorrer per un pla bastant exposat al sol en bona part del recorregut . Es recomana protecció solar màxima i força aigua. El camí és peatonal però paralel a aquest camí hi ha una pista forestal . Hi ha la possibilitat de deixar alguns cotxes a Montgarri per qui vulgui estalviar-se la tornada. La caminada és molt entretinguda i podrem gaudir de boscos de pi negre i avets alhora que les vaques i els cavalls ens faran companyia bona part del recorregut.

L’ hora aproximada d’ arribada a Montgarri són les 13 hores . Allà podrem gaudir d’ un paissatge excepcional i inclus podrem remullar-nos al riu Noguera Pallaresa. Montgarri està situat a 1650 metres d’ altitud i durant uns anys va ser el poble hábitat més alt de la Vall d’ Aran. Des de la tardor fins la primavera quedava totalment incomunicat de la resta de la Vall d’ Aran degut a la neu. Això va fer que amb el temps es convertís en un poble abandonat . El dia 2 de juliol de cada any te lloc l’ Aplec de Montgarri . Els veïns de les valls d’ Àneu i Aran arriben a Montgarri on es celebra una missa i es treu la Mare de Deu en procesó fins al lloc on va ser trobada per un pastor. La llegenda explica que un pastor, veient com dia rere dia un dels seus bous s’ agenollava al mateix lloc, va decidir anar a descobrir que era allò que encantava al seu bou. Va trovar les restes de la Mare de Deu, que va passar a ser la patrona dels pastors de la zona.

Els contactes seran la Sílvia Alarcon i família.

Us adjuntem alguns enllaços que poden ser del vostre interés

La ruta :

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5081502

mapa vall daran

Webs d’ interés :

http://www.tienesplaneshoy.com/2011/09/ruta-pla-de-beret-santuario-de.html

http://www.visitvaldaran.com

 

 

I per acabar, us oferim alguns hostals o hotels per si voleu buscar lloc on dormir.

 

Propostes per dormir a Vilaller.

HOSTALS

Hostal Maurin (973698156)

Fonda Muntanya (973698010/ 629034959)

HOTELS

Hotel Fonda Mas (973698009)

Hotel Montsant (fora del poble) (973698035)

CASES RURALS

Casa Agustí (973698006)

Casa Magí (973698119)

Casa Enric (Casós) (606100365)

 

Alguns allotjaments recomanats a la Vall d Aran :

  • Alberg Era Garona ( alberg de la Generalitat de Catalunya a Salardú)

https://www.xanascat.cat/showhostel.tjc?id=237&index=20

  • Hostal Aiguamòg ( Salardú) :

http://hostalsalardu.es/

 

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en 29&30 Vall d'Aran i Alta Ribagorça, convocatoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari