16 El Bages

La convocatòria

Hola amics,

Aquest Abril anirem a la comarca del Bages, capital Manresa, coneguda com el “Cor de Catalunya” per la seva situació geogràfica al centre de Catalunya. És una de les comarques més grans de Catalunya, tot i que pot quedar escapçada si els deu municipis de l’est de la comarca, que ja tenen la majoria de Serveis mancomunats, voten a favor de constituir la comarca del Moianès.

Ens trobarem a les 9:45 h a la Plaça Gran de Santpedor (punt 1), també coneguda com la Plaça del Timbaler per l’estàtua que hi ha. A les 10 h començarem les explicacions i després d’una petita volta pel nucli antic del poble enfilarem el camí direcció Sud.

Els cotxes els podeu deixar en un parking gratuït a l’aire lliure que hi ha a l’entrada del poble a la Crta. de Navarcles nº 6 davant d’un comerç de la Casa Ametller. Venint per la carretera de Manresa s’arriba a un semàfor que fa cruïlla amb la Crta. de Navarcles i girant a la dreta a 200 metres aproximadament trobareu aquest parking. Heu de tenir en compte que Santpedor està a 1 hora en cotxe des de Barcelona.

Al Sud, a menys d’un Km, trobarem els aiguamolls de la Bòbila (punt 2) que també es poden visitar de Santpedor de franc, si voleu. En qualsevol cas els veurem passant des del mateix camí que agafarem.

A 3 Km direcció Sud trobarem Sant Iscle (punt 3), una ermita i urbanització amb un celler/Restaurant molt recomanable. Proposem deturar-nos per esmorzar, i per a qui vulgui fer una consumició/comprar vi o productes típics, donem total llibertat.

Seguirem la marxa resseguint la Sèquia de Manresa que abasteix d’aigua la ciutat de Manresa amb aigua del riu Llobregat, la Història de la qual us explicarem i que té relació amb el dia de la Llum, una festivitat local que se celebra tots els 21 de Febrer.

L’aigua de la Sèquia queda emmagatzemada a l’estany artificial de l’Agulla (punt 4), obra realitzada a finals del anys setanta juntament amb un Parc que constitueix la zona d’esbarjo principal per la gent de Manresa. Per la festa Major s’hi fa el Castell de Focs. Al Parc de l’Agulla hi arribarem caminant 2 Km des de Sant Iscle.

QUI VULGUI INCORPORAR-SE MES TARD PODEM REUNIR-NOS TOTS PLEGATS A LES 12:30H AL PARC DE L’AGULLA (punt 4) (COMENÇAMENT DE LA CRTA DE SANTPEDOR, SORTINT DE MANRESA)

Creuarem la carretera amb molt de compte i resseguirem un bosquet per entrar a la Ciutat de Manresa. Passejarem per al Passeig de Pere III (l’avinguda més emblemàtica de la ciutat, equivalent a les Rambles d’altres ciutats), anirem pel carrer del Born, Plana de l’Om, Carrer Sant Miquel fins a la Plaça de l’Ajuntament i des d’aquí al Parc de la Basílica de la Seu de Manresa(punt 5), l’església més important de la ciutat, tot i que no Catedral, al no haver tingut mai bisbat.

Proposem dinar en aquest Parc amb zona d’esbarjo, i fer temps per a la visita que tenim programada al Santuari de la Cova de Sant Ignasi de Loiola a les 16:00 h (punt 6).

Des del Parc de l’Agulla al Parc de la Seu hi ha uns 4 Km. Per tant en total la caminada haurà estat d’uns 9-10 km tots molt planers.

El perfil de la caminada és molt pla i amb una dificultat molt baixa. Per això és de preveure que farem les distàncies molt ràpidament i probablement ens sobrarà temps.

Mentrestant els conductors podran anar a recollir els cotxes a Santpedor.

Esperem que el dia acompanyi i que gaudim tots plegats dels paisatges i cultura del Bages.

Jo sóc el Josep Torras i Sanvicens, el vostre contacte de la comarca.

foto itinerari bages

 


Anem a visitar el Pla de Bages

6943474699_48d306132f

El Bages és la comarca central de Catalunya; sovint la travessem de Nord a Sud o d’est a Oest, de camí cap a altres llocs de Catalunya, però val la pena fer-hi una parada.

Avui anirem per la sèquia. Obra d’enginyeria medieval construïda el 1348 per solucionar els problemes de sequera de la ciutat de Manresa. Tot prenent l’aigua al Riu Llobregat a la resclosa de Balsareny, buscant el mínim desnivell, la sèquia fa un recorregut de 26 km fins la ciutat de Manresa. Caminar al seu costat ens permet descobrir indrets ben característics. Des del Castell, la resclosa i el pont medieval de Balsareny; les mines de potassa de Vilafruns i Sallent, amb el runam salí, la planta de neteja i l’estació del tren; també les colònies tèxtil a costat del Llobregat. Recorrent la sèquia trobareu masies com la dels Caus, on la sèquia s’endinsa en un túnel, i reprèn el seu camí vorejant els camps. Passareu per entremig d’alzinars, pinedes o “el roure llarg”, tot escoltant ocells o comptant els petits ponts o la quantitat d’agulles que permeten als pagesos disposar d’aigua per regar.

Recorrent el pla de Bages, la sèquia us portarà fins a Santa Anna, mas amb ermita romànica prop de Santpedor, i encara prop d’Ampans centre educatiu i de treball per a disminuïts. O al Mas de Sant Iscle, amb l’església romànica i un celler on fan cava. Ja us trobeu ben a prop del Parc de l’Agulla de Manresa, l’embassament regulador del cabal per a la ciutat. Però no us penseu que la sèquia acabi aquí, uns ramals porten l’aigua cap el “regadiu” de la ciutat: Els camps d’El Poal al N o a Viladordis a l’Est; tot plegat per retornar l’aigua sobrera al Llobregat.

La ciutat de Manresa us acull vingueu d’on vingueu. Tan se val si entreu a peu pel Camí de Sant Jaume, venint del Monestir de Sant Benet de Bages (prop de Navarcles), l’ermita de Viladordis, la casa de la Culla, el convent de Santa Clara i visiteu la cova de Sant Ignasi; o bé entreu seguint el camí cap els dipòsits vells de la ciutat (ara museu de Tecnologia) i arribeu a la plaça gran pel carrer de la sèquia i després de visitar la Seu gòtica de la ciutat, camineu fins a la Cova de Sant Ignasi. Indrets d’especial interès no us en faltaran.

Vinga doncs, fora mandra i a caminar…

http://www.parcdelasequia.cat/

Joan Closas Junyent (Professor de l’ Institut d’ Auro de Santpedor i Excursionista del Bages)


El pla de Bages i Collbaix

bages maruny1

No sé si ho havíeu sentit mai, però el Bages és un Plà, igual que la Plana de Vic o el Plà de Lleida. Els manresans ho tenim clar, perquè com a Vic o Lleida, les boires de molts matins d’hivern s’encarreguen de recordar-nos-ho.

Potser perquè el nostre relleu és plà, al Bages hi ha una gran afició a l’excursionisme i als esports de muntanya en general. De fet, no ens falten llocs per triar. A uns pocs quilòmetres, en direcció sud, tenim el massís de Montserrat, ideal per a caminants, corredors i escola mítica dels escaladors de casa nostra. Al nord, el Berguedà amb un Prepirineu ple de possibilitats i, a poc més d’ una hora en cotxe, la Cerdanya.

Però els bagencs tenim debilitat per un turó molt proper a Manresa, que es veu des de la major part de la comarca: el Collbaix. Amb 543m, sobresurt de manera imponent tot reivindicant-se com a mirador privilegiat de la zona.

I és que des d’aquest turó, i si el dia acompanya, us serà fàcil veure on comença i acaba la capital, Manresa, o altres pobles com St. Joan de Vilatorrada, als seus peus, Santpedor o Sallent, així com un bon tros del traçat de l’eix transversal (C-25), entre Lleida i Girona; la muntanya de sal de les mines de Sallent, masos, conreus de vinya, boscos i altres turons veïns de menor alçada. Més enllà, Montserrat o el Pirineu, depenent de cap on gireu el cap. A identificar bona part del què veureu us hi ajudarà una taula orientativa que trobareu molt ben situada a la punta del turó.

L’excursió és fàcil i apta per grans i petits. La pujada pot ser més curta i dreta o més llarga i pausada. De camins n’hi ha uns quants, el solell o les tines son els més coneguts. Uns cartells us informen del camí triat i els quilòmetres que us queden per arribar. Es pot començar des de St. Joan de Vilatorrada, o passat el complexe esportiu del Congost de Manresa, on hi trobareu una bona esplanada per deixar-hi els cotxes.

bages maruny2El Collbaix no té pèrdua; tothom coneix el seu perfil retallat i es fàcil identificar l’ enorme senyera que ens el marca. Tot i així, si decidiu anar-hi en cap de setmana, de ben segur sereu acompanyats per famílies, caminants solitaris o corredors esforçats, que tot i conèixer el patiment de la pujada, saben bé que l’esforç ho mereix. I és que ja us he dit abans que els bagencs hi tenim debilitat per aquest turó.

Apa, doncs, trieu dia i camí, i bona pujada.

(Família Ortega-Maruny)

 


Recull fotogràfic

Bages

veure’n moltes més! 


Viure al Bages

La comarca del Bages es troba al centre de Catalunya. La seva capital és Manresa i està formada per 35 municipis.

Us parlaré de Callús el municipi on visc. Té una població de 1985 persones.

Tenim ajuntament propi, ambulatori, escola, escola bressol, residencia, farmàcia, supermercats, sabateria, merceria, botigues de roba, quiosc, mecànics i sobre tot bars i algun restaurant.

montsucsi4

És un poble molt encantador on es viu molt tranquil. Tots ens coneixem i dóna molta seguretat viure al poble si tens família.

El nostre poble és un poble molt actiu, hi ha molta participació en entitats i fem moltes activitats per nens i avis i és fàcil poder participar-hi activament.

montsucsi3

Tenim tradició caramellaire cantem cançons i ballem per celebrar la Pasqua. Són centenàries i tenim grup de caramellaires grans i petits.

Les caramelles és una festa popular molt bonica i digne de veure.

També tenim gegants. Fa molt poquet que es van crear. Primer va venir la geganta Maria de Viladelleva al juny del 2013 i a l’any següent el juny de 2014 el gegant El Tinet dels Manxons. Ja som un poble geganter.

montsucsi1 montsucsi2

I l’última novetat que tenim es que aquest any al febrer s’ha aconseguit posar gespa al camp de futbol municipal.

Viure al Bages en un poble tant petit es molt recomanable perquè tots els projectes te’ls pots fer teus. És molt fàcil participar i col·laborar en qualsevol activitat que es faci al poble.

(Montse Prat)


Seguint la sèquia de Manresa: moments històrics pel pla del Bages

El dia va ser perfecte. Vam estar amb l´ai al cor pel temps. Però el fet de mirar el cel no ens va fer treure els ulls dels camps verds, l´aigua de la sèquia i la muntanya de Montserrat que ens va acompanyar tot el camí. Va ser un camí pla per tres moments claus de la història de la comarca. El primer va ser la Guerra del Francès amb el timbaler del Bruc a Santpedor el 1808. A continuació ens vam passejar per l´Edat Mitjana amb els comtats catalans i el Pere el Cerimoniós i tota la història de la construcció de la sèquia de Manresa i el Miracle de la Llum. La darrera etapa de la història la vam compartir amb Sant Ignasi, l´home del sac,  ja a la cova i amb els aires de la Contrareforma del segle XVI.
I potser afegiria que el quart moment va ser el present amb una colla d´amics amb ganes de conèixer el país, riure i passar-s´ho bé. Gràcies Josep i família Torras Alarcon.

P1160027

La Marcela i el Sam es van estrenar a l´excursió del Bages i ens expliquen la seva visió:

Volem compartir la nostra primera experiència com a excursionistes amb els nostres companys a Santpedor.
Ha estat molt gratificant conèixer una gent tan divertida i compartir amb ells uns llocs tan bonics en un ambient tan familiar i amigable.
Ens han fet sentir confortables en tot moment, sents que pots parlar de qualsevol tema.
Una experiència inoblidable i molt recomenable!!!
Compteu amb nosaltres per la propera!!!

Salutacions
Marcela i Sam 😊

P1160045IMG_2516

Per cert, les respostes dels enigmes dels famosos de la comarca

A: Beth, cantant. Súria
B: Carles Checa, campió motos. St Fruitós de Bages
C: Gabri, futbolista Barça. Campió del Món sub-21 amb Espanya. Sallent.
D: Jordi Cruz, cuiner Àbac. Manresa
E: Basora, futbolista Barça, semifilalista Mundial Brasil 1950. Colònia Valls.
F: Josep Guardiola, futbolista i entrenador Barça, Medalla Or Olímpica amb Espanya 1992. Santpedor.
G: Natxo Tarrés, músic grup musical Gossos. Manresa.
H: Jordi Lardín, futbolista RCD Espanyol i At Madrid. Internacional absolut amb Espanya. Manresa.
I: Rafa Martínez, jugador Bàsquet lliga ACB, Internacional amb Espanya. Santpedor.
J: Valentí Fuster, metge cardiòleg que viu als Estats Units
K: Josep Vives, president del basquet de Manresa
L: Manuel Estiarte, jugador de waterpolo

En Josep diu que afegiria el bisbe Casaldàliga que era de Balsareny, el Sant Antoni Maria Claret que és de Sallent i el Rafael de Casanova (nascut a Moià) i l ´Enric Prat de la Riba (nascut a Castellterçol). Aquests dos darrers ara ja no els podem comptar ja que pertanyen a la comarca nova del Moianès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s