11 Anoia

La convocatòria

RECORREGUT 2

Captura01
Per a la visita de novembre a la comarca de l’Anoia, hem preparat un recorregut per una zona i uns paisatges poc reconeguts però que engany resten de molta actualitat: escenaris importants de la Guerra de Successió i del Tricentenari. En aquesta ocasió doncs ens desplacem a l’ALTA ANOIA, per a gaudir d’un trajecte entre Calaf, els Prats de Rei i la Torre de la Manresana; emplaçaments que van ser objecte d’una important confrontació bèl•lica entre les tropes borbòniques del duc de Vendôme i els aliats austriacistes comandats per Starhemberg, al 1711.

Es tracta d’un paisatge planer, elevat sobre el seu entorn, a l’extrem del que seria l’altiplà segarrenc. Es troba escampat de camps de conreu típicament de secà, ondulants trencats per llenques de bosc de roures, alzines i pins. Conservant la essència del camp, del sector agrícola o ramader.

El recorregut ressegueix punts singulars que ens permeten abordar diferents temes:
Calaf, com a vèrtex central d’aquesta sub-comarca, el turó de Sant Sebastià, que ens permet gaudir i comprendre les dimensions de l’Alta Anoia, la vall de Ferrera, que ens permet introduir-nos en el passat miner de la comarca, i finalment els diferents escenaris de la batalla dels Prats de Rei, veient els dos bàndols enfrontats. Al passar per Prats de Rei, de ben segur ens explicaran el seu recentment descobert passat ibèric -Sikarra- i el romà- Municipium Sigarrenssis. L’excursió acaba a la Torre de la Manresana, amb visita lliure, espai per dinar i una magnifica vista des de la Torre, amb uns accessos recentment remodelats – no per això no menys espectaculars !.

En la segona part del recorregut, podrem gaudir de la companyia i les explicacions de Jordi Segura, conservador del Museu de Prats de Rei, profund coneixedor de la història del municipi i de la mateixa batalla. Accés a la Torre i material gràfic i visual.

més info a :
http://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Prats_de_Rei,
http://www.guerradesuccessio.cat/bat_pratsderei.html
El recorregut principal és de 10,8 kilòmetres, entre Calaf i la Torre de la Manresana.

Ara bé, per aquells que no estiguin disposats a caminar gaire, existeix la possibilitat de fer el darrer tram del camí, des de Prats de Rei fins a la Torre de la Manresana de tant sols 1.800 metres, amb suficients al•licients que ben justifiquen de per sí el viatge.

DADES PRACTIQUES:
El punt de concentració i sortida és a la Plaça dels Arbres de Calaf -veure mapa de ubicació- a les 9:45 puntuals!!. Es troba fàcilment des de l’estació de tren de Calaf, carrer amunt perpendicular a l’estació. Aparcar els cotxes als voltants, no hi ha gaires problemes.

Per aquells que vulguin iniciar la Ruta a els Prats de Rei, el punt de concentració és el Consorci de Turisme de l’Alta Anoia, ubicat al peu de la carretera C-1412, fàcilment identificable, al seu pas per Prats de Rei a partir de les 12:30h

Distància: 10.800 metres
Desnivell: 300 metres
Temps estimat de recorregut complert: 3 hores
Punt de dinar: Final de recorregut. Punt d’aigua. Torre de la Manresana: Amb entrepans o caramanyola a càrrec de cadascú.

US HI ESPEREM ! Esperem que gaudim tots plegats d’una bona jornada.
Amb el suport de l’Ajuntament de Prats de Rei, el consorci de Turisme de l’Alta Anoia i la Agrupació cultural i recreativa Sigarra
ALTA ANOIA
CALAFPRATS DE REI

 

 

 


Presentació de la comarca – Parlem d’una comarca de la Catalunya Central

IMG_6665L’Anoia es una comarca de la Catalunya Central. Compta amb una població de 120.000 habitants, dels quals uns 40.000 viuen a la seva capital Igualada. El nom, li ve del riu Anoia que discorre al llarg del seu territori per acabar com un afluent del Riu Llobregat. Aqualata en llatí, que significa on el riu s’eixampla, va donar lloc al nom de l’actual Igualada, una ciutat datada cap a l’any 1000.

Geogràficament la comarca es distribueix de forma allargada de nord a sud, limitant al nord amb la comarca del Solsonès a l’est amb el Bages i Baix Llobregat, l’oest amb la Segarra i Conca de Barberà i al sud amb l’Alt camp i l’Alt Penedès.

Coincidint amb la seva proximitat geogràfica amb la Segarra, les seves arrels històriques i culturals, i segurament per unes no prou bones comunicacions amb la capital de comarca, els habitants de la seva part nord, s’identifiquen més amb el que anomenen Alta Anoia, amb Calaf com a ciutat referent, i Els Prats de Rei com a municipi Sicarrensis.

La part sud de la comarca, s’organitza mes entorn de la Conca d’Òdena, una depressió de forma circular excavada pel riu Anoia i envoltada de serres.

L’Anoia, es una comarca de l’interior de Catalunya, que amb el títol de carrer de Barcelona atorgat per Pere III el 1381, l’identifica com un lloc de pas en la via que unia aquesta ciutat amb Aragó. Tanmateix, aquesta via, amb el carrilet, un tren de rodalies que uneix el trajecte de 65 km entre Igualada i Barcelona en 1 h 25 minuts (el 2014) son les principals comunicacions de que disposa. En aquest sentit, un cert aïllament juntament amb una economia industrial modesta, l’han situat entre les comarques humils tot i que no de les mes pobres del país. Si fan uns anys disposava de una industria que havia estat potent com la del gènere de punt i l’adobament de pells, avui son residuals, donant pas a una economia que s’està re inventant com segurament moltes. La comarca també disposa de una economia entorn la industria del paper, ubicada entre la Pobla de Claramunt, Capellades i Carme. D’altra banda, l’agricultura del cereal sobretot, es desenvolupa principalment a la zona de l’Alta Anoia.

Els primers anoiencs de qui tenim referències els ubicariem en un poblament a Sant Jaume Sesoliveres datat al paleolític inferior (mes de 150.00 anys a.C) i al Capelló (Capellades) si han trobat restes del paleolític mitjà i superior.

Terra senzilla, on el riu discorre entre planes, serres i turons, per camps de blat i ordi, ametllers, oliveres i boscos de pi roig. Gent humil, treballadora i aferrada a la terra on tantes suors han regat. Aquests, arrelats a la terra, aquells, que han rodat el mon, però uns i altres, amb la recança que els sigui robada, guarden per sempre l’anima de l’Anoia al cor.

En aquesta ocasió, i a mans de l’Oriol Martí i la Natàlia, recorrerem un trajecte d’uns 10 km entre Calaf i Els Prats de Rei, per contemplar des del turó de Sant Sebastià el paisatge Alt Anoienc. Poc a poc i de baixada, travessarem entre camps i corriols de la banda dels Borbons fins el flanc austriacista, en un recorregut entre pedres, de la historia de fa tres cents anys que ens il·lustrarà en Jordi Segura, un apreciat amic, mestre dels nostres fills i erudit de la historia d’aquestes contrades.

(Bet Martín i Joan Vidal)


Recull fotogràfic

Anoia

veure’n moltes més! 


Renom de les cases de Copons

La Natàlia, vella coneguda de l´Alta Anoia, és una historiadora de pedres, territoris i paisatges. És un gust escoltar-la perquè sap molt de moltes coses. Ens fa uns retalls dels casalots del poble de Copons (a 15 Km de Calaf).

330_1380211270gegants-prats-rei2Deia un filòsof que els joves, com que tenen tota la vida per endavant, pensen sempre en l’esdevenidor. Al revés dels vells que, en contemplar el futur, el veuen tan limitat que s’esplaien mirant endarrera. Així doncs, jo soc una jove poc comú que li agrada recollir les coses del passat, com són els renoms de les cases. I es que la vida de poble et fa viure intensament detalls senzills i profunds.
Anys enrere eren ignorats els cognoms de les persones i sols se’ls coneixia pel renom. Aquest, a vegades era ostentat per un individu, altres vegades requeia sobre una casa. Això depenia de les circumstancies.
Així doncs, hi han cases, el renom de les quals els ve de l’ofici que feien, com cal Fuster, cal Cisteller, cal Secretari, … Altres cops era derivat d’un defecte com cal Cansat. També es corrent trobar-se amb cases que per renom tenien el nom del poble d’on procedia la seva gent, com per exemple cal Sant Guim.
Seria curiós posseir l’origen de cada un dels renoms de les cases. Segurament que ens quedaríem parats de la quantitat d’anècdotes i fets insòlits que ens revelarien.
D’aquests orígens, queden recollits a continuació uns renoms de la vila de Copons que em van servir d’inspiració per aquest escrit.

Cal Cansat
El seu nom prové de l’origen dels seus amos, ja que eren d’una masia dita Cal Cansat. Situada a dalt del cim de Comalats, s’hi accedia a peu per un camí de cabres i semblava que no s’arribava mai, d’aquí el renom de cansat. Anteriorment també va ser dita Cal Topeta, ja que l’anterior amo era conegut com senyor Topeta, ja que parlava tot sovint d’un general en l’època dels carlins dit Topeta.

Cal Semiano
Prové del pare de l’actual amo, el qual es deia Maximiliano i tothom el coneixia per a Semiano. Abans era Cal Cisteller, per l’ofici de l’anterior propietari.

Cal Reiet
El nom prové d’un dels seus amos. Aquest senyor tenia moltes propietats i molt bones, les millors de tot Copons, d’aquí que li diguessin “El Reiet”.

Ca l’Hortolà
Aquí hi vivia el masover de Cal Reiet, que treballava l’hort i venia el planter, la fruita i verdura. El producte que no venia a Copons ho portava al mercat de Calaf.

Cal Mestre
Nom que va donar el fet de que vivien els coneguts mestres de Copons Joan Obradors i Vicenta Alumbreros. Anteriorment era coneguda per Cal Jover Pobre, propietari que va donar la casa al poble per a que fos escola.

Cal General
Es diu que en l’època de les guerres carlines, quan les tropes es passaven per els pobles i havien de pernoctar-hi, cada un dels components de la mateixa s’hospedava en una casa. En aquesta casa hi dormia sempre un cap de la tropa. També pot ser coneguda per Cal Solé donat que havia estat de la família Solé.

Cal Pou
Aquesta casa té pou a dintre. Antigament els habitants del carrer anaven a buscar aigua fresca a canvi d’un preu establert. També era coneguda com a Cal Sabater, renom o cognom de l’anterior amo.

(Natàlia Muñoz)


Els estius a Copons

coponsCopons? Quin nom més curiós! On queda aquest poble? , Després d’uns anys de passar-hi part de l’estiu i alguns caps de setmana, aquest petit i tranquil poblet de la comarca l’Anoia ha anat adquirint un significat molt clar.

Copons és un espai de trobada amb els amics més propers. L’esperit sempre obert i acollidor de Cal Ganxo ens ha regalat àpats compartits i inoblidables sobretaules a l’aire lliure.

Copons són les gimcanes per als més petits de casa que, sempre emocionats, mostren la seva autonomia arribant tot sols a la Font de la Vila o pujant pel camí de les basses.
Són les caminades fins al Pi del Quildo o el xino-xano per la carretera de Veciana, les nits estrellades i la pluja d’estels de Sant Llorenç.

També són les mirades de complicitat amb les cares que, estiu rere estiu, ens reconeixem voltant pel poble, i que coincidim gaudint plegats de la seva Festa Major.

Copons ens ha permès construir un bonic record i, sobretot, i el que el fa més especial, un record compartit.

(Fàtima Sendra)


Caminant per la línia de frontera de la Guerra de Successió

Avui hem descobert que l´Alta Anoia és un altiplà amb capital Calaf. Ens han explicat que va ser una de les línies de contacte entre els borbons i els àustries a la Guerra de Successió espanyola. L´Oriol, el Joan, la Bet i la Natàlia ens han fet d´anfitrions i ens han guiat per un camí agradable, de paisatge de tardor: hem vist camps en guaret, caçadors, pagesos amb tractors que portaven purins als conreus,…. Gràcies per aquest2-nov 001 fantàstic dia!!

 Avui la Claudia, una de les noies més alegres i fidels del grup ens explica les seves vivències de descoberta de les comarques amb el Pasapas.

 Hola amigos de Pasapas; nuestra experiencia en la excursión  es inolvidable con sus calles estrechas y empedradas, tierra de leyendas. Sus montañas con sus paisajes  y los campos que  me transportan a momentos vividos en mi niñez en Honduras, los paisajes todos son distintos pero todos te emocionan .

Resañar también la amabilidad  de la gente que nos encontramos por los caminos como destacar el buen ambiente del grupo del Pasapas.Esperamos seguir compartiendo las  nuevas aventuras.
Visca el  Pasapas

(Claudia)

mapa  setge anoia

tricentenari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s