El Raval i la històrai de la Juliana Morell, la primera doctora en lleis

El Raval de Barcelona, conegut com a Barri Xino des de que el 1925 el periodista Àngel Marsà bategés amb aquest nom la part sud d’aquest barri, aleshores ple de bars, sales d’espectacles i cases de cites…Hi havien proliferat després que aquesta zona anés perdent la gran activitat industrial tèxtil i manufacturera que l’havia caracteritzat durant els segles XVIII i XIX; El carrer Tallers hi va veure néixer la UGT l’any 1888.

El Raval recupera poc a poc el seu nom a partir dels anys 80 del SXX, i també la seva història i la seva dignitat… diuen que és el barri amb més oferta cultural de tota Europa..

Tot comença molt lluny en el temps… Abans del S.XIV el Raval era només un camp amb terres de conreu que abastaven la ciutat de Barcelona, però el Monestir de Sant Pau del Camp ja hi era, de fet va ser el primer nucli important del Raval i consta anterior al S.X. Al seu voltant hi va créixer una petita vila medieval vinculada al Monestir.

Entre el S.XV i la coneguda Desamortització de Mendizábal el 1837, el Raval es va convertir en “terra de convents”. Molt terreny edificable per a les ordres religioses en el marc de la Contrareforma impulsada pel Concili de Trento (1543-1563).

És en aquests anys que el Raval veu néixer la Juliana Morell, el 1594.

La Juliana tenia unes capacitats extraordinàries i el seu pare va posar tots els mitjans possibles per potenciar-les. Es van traslladar a Lió, ciutat occitana on va continuar els seus estudis. A quatre anys la Juliana ja llegia i escrivia. A dotze dominava el llatí, el grec, el castellà, el francès i l’hebreu …estudiava filosofia, teologia, música, ciències i dret. A catorze, va obetnir el grau de doctora en lleis després de defensar la seva tesi al Palau dels Papes d’ Avinyó.

Per alguns la sapiència de la noia era un “miracle del seu sexe”, però el seu pare donava una explicació ben diferent: era el resultat de bons mestres, bons llibres i vuit hores diàries d’estudi des de que era molt petita.

Era l’època de l’Humanisme, que creia en la igualtat intel.lectual dels homes i de les dones, però això no volia dir que elles deixessin d’estar sotmeses a l’autoritat masculina…

Per viure més lliure d’aquesta dependència, o per genuïna vocació religiosa, quan tenia tretze anys la Juliana va manifestar que es volia fer monja. Els plans de casament que li volien imposar no van servir de res , i el 1610 va ingressar al convent de les dominiques d’ Avinyó, on va viure seixanta anys, estudiant i creant.

Avui , Juliana Morell, nascuda al Raval, és una de les dues úniques dones representades al Paranimf de la Universitat de Barcelona, juntament amb Teresa de Jesús.

La Juliana és una de les petites grans històries que amaga el Raval. Val la pena passejar-hi amb els ulls ben oberts i un llibre de la seva història a la mà, o participar d’ alguna de les rutes guiades que s´hi fan..Un barri que ha estat refugi de la bohèmia, de la prostitució, de la indigència, de les arts, de les lletres… I que avui refugia immigració, disseny i avantguarda.

I és que aquest itinerari ens mostrarà el passat del Raval, ens farà entendre el seu present en transformació i ens mourà a indagar, curiosos, com una vella zona d’horts s’ha convertit en l’espai més cosmopolita de Barcelona.

(Marta Sendra)

Aquesta entrada ha esta publicada en 42 Barcelonès, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s