Aquest parc es va crear en uns antics camps de conreu entre els molts que, fins a mitjan segle passat, van ocupar una bona part del districte de Sant Martí, un dels darrers reductes de la Barcelona agrícola.
El triangle irregular que dibuixa el parc de Sant Martí és ple d’arbres, on hi destaquen les tipuanes, els xiprers i el gran om de Sibèria que s’emmiralla a les aigües del llac. Ben a prop, una filera de verns ens recorda l’espècie que bateja el barri.
L’esglèsia de Sant Martí de Provençals, que presideix el parc, té un origen incert, tot i que va ser reconstruída entre els segles XV i XVII en estil gòtic. Destaca la façana, obra de Joan Aymerich. Un altre element artístic del parc és una font-escultura d’Antoni Roselló, de gairebé 5 metres d’alçada.
Dins del parc troben tres antigues masies, Ca l’Arnó, Can Planes i Can Cadena, actualmente són espais cívics pels veïns, com una ludoteca, un centre residencial i un centre d’investigació d’agricultura biológica, que inclou un hort urbà i animals de granja.
Aquest parc és un dels pulmons de Barcelona, i és una zona molt agradable per passejar, a més hi disposa de un camp de futbol i vàries pistes esportives de les quals els veïns fan ús. A mi particularment em transmet molts records de la meva infantesa, ja que he passat molts estius jugant a la ludoteca, formava part de l’equip de futbol femení, i per tant entrenava 3 cops per setmana, corrent al voltant del parc, i jugava els partits al camp dins del parc, a més de les nombroses tardes que he passat amb els amics allà.
(Andrea Rodríguez)
Vaig néixer l’any 48 i vaig viure a la fàbrica del xarol(can Cucarella) fins el 56.Recordo masies, noms, l’església, després de la guerra civil vaig ser el primer nadó batejat a Sant Martí, amb l’església cremada per dins.Tots els pagesos van venir al meu bateig Cal Mariner, Can Marçal, Can Planas, can Cadena, la Coloma que vivia en una masia preciosa una mica més avall de can Cadena…Si us puc ajudar en alguna cosa ho fare amb molt de gust