La guia per a votar al referèndum del primer d´octubre

 

 

 

 

********************************

Els catalans han estat convocats a votar sobre el futur polític de Catalunya en el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre. Elpresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el govern han signat el decret de convocatòria, emparat en la llei del referèndum (pdf ). Us expliquem tots els aspectes que cal tenir en compte per votar.

La pregunta
‘Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?’ Serà redactada en català, castellà i en occità. S’hi podrà respondre sí, no o en blanc, si no es marca cap de les dues caselles anteriors. Aquesta és la butlleta.

Qui pot votar?
Podran votar els catalans més grans de divuit anys amb ciutadania espanyola residents a Catalunya i els catalans residents a l’estranger. Per tant, és convocat a votar tothom qui tingui dret de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya i qui sigui inscrit al cens elaborat per l’Oficina del Cens Electoral de Catalunya. Es farà servir un cens tancat el dia 30 de març de 2017. El govern ha elaborat el cens del referèndum a partir de les dades de la població de Catalunya, elaborades per l’Oficina del Cens Electoral i que la Generalitat té a l’abast. Durant el procés electoral, com sempre, els ciutadans rebran la targeta censal perquè hi puguin participar amb la màxima normalitat.

I els catalans residents a l’exterior?
Els catalans que resideixen a l’estranger podran votar si són inscrits al Registre de Catalans a l’Estranger.  És un registre del Departament d’Afers Exteriors que estableix els canals de relació entre la Generalitat i els catalans al món. Per a poder-s’hi inscriure, cal haver-se inscrit prèviament al Cens Electoral de Residents Absents (CERA), de l’estat espanyol. Aquells catalans que viuen a l’estranger, però no s’han inscrit al cens espanyol i encara són empadronats al seu municipi, seran tractats com els ciutadans que viuen a Catalunya. És a dir, hauran de desplaçar-se al municipi de la seva última residència oficial per votar en el col·legi electoral que hom els hagi assignat per zona. Més informació, ací.

Si complim aquests requisits, com podem votar des de l’estranger?
És previst que en un termini màxim de set dies a partir de la convocatòria, els inscrits al registre català rebran la comunicació de l’administració electoral del govern de la Generalitat, en virtut de la qual podran sol·licitar d’exercir el dret de vot. Quan ho hagin demanat, rebran les instruccions i la documentació per a votar. El vot haurà de ser exercit per correu postal mitjançant la tramesa d’un sobre model C4 dirigit a l’adreça que la Generalitat notifiqui. En aquest sobre s’hi haurà d’introduir una fotocòpia del document d’identificació i un sobre que contingui la butlleta de votació. Aquesta informació haurà d’arribar a l’adreça designada abans de l’1 d’octubre a les vuit del vespre, hora catalana. En cas de qualsevol incidència, cal adreçar-se a: votexterior@referendum.cat

Hi haurà vot anticipat per correu?
Només podran votar anticipadament per correu els catalans residents a l’exterior.

On seran els punts de votació?
Els punts de votació seran els mateixos de sempre. Si hi ha cap canvi es comunicarà a cada elector. Segons la llei, els ajuntaments proporcionaran els locals de votació, però si això no és possible, la Generalitat habilitarà locals alternatius. Junqueras i Puigdemont ja han enviat una carta a tots els batlles perquè diguin si cediran els col·legis electorals o no.

Quin serà l’horari de votació?
La votació començarà a les nou del matí i s’acabarà a les vuit del vespre, per bé que si queda cap elector dins el recinte electoral podrà votar. En cas que hi hagi cap interrupció, s’allargarà l’hora de tancament tant com hagi durant la pausa, però amb un màxim d’una hora.

Com es formaran les meses electorals?
Tal com es fa en totes les eleccions, hi haurà un sorteig fet per l’autoritat electoral sobre el total del cens per a triar els membres de la mesa i els suplents. Els membres elegits per sorteig rebran una notificació personal. Se’n podran excusar a la Sindicatura Electoral, al·legant objecció de consciència. Si un membre de la mesa no es presenta i els suplents tampoc, se seguirà el procediment habitual. I si manca cap membre per a constituir la mesa electoral, el primer elector que hi hagi a la cua per a votar passarà a formar-ne part. Més informació, ací.

Com podem saber si formem part d’una mesa electoral?
El sorteig de membres de la mesa es farà del 8 al 13 de setembre. Els escollits rebran una notificació abans del 15 de setembre. Es podran presentar al·legacions per formar part de la mesa fins al 18 de setembre. La resolució d’aquestes al·legacions es faran públiques abans del 20 de setembre.

Què passarà si guanya el sí al referèndum?
El resultat del referèndum serà vinculant. Aquesta és una de les principals diferències respecte de la consulta del 9-N. Si guanya el sí es proclamarà la independència de Catalunya vint-i-quatre hores després de la proclamació dels resultats definitius. Aquests resultats, els publicarà la Sindicatura Electoral i es faran públics entre tres i catorze dies després de la votació. Si guanya el no, es convocaran eleccions autonòmiques. Així ho estableix la llei del referèndum aprovada ahir.

Per quin percentatge ha de guanyar el sí o el no?
L’opció que tingui més vots haurà guanyat el referèndum. No s’ha establert cap mínim de participació, atenent la recomanació d’organismes internacionals com ara la Comissió de Venècia: fixar un percentatge mínim de participació podria facilitar el boicot d’una de les parts.

Com funcionarà la campanya?
La campanya del referèndum serà de quinze dies. Començarà el 15 de setembre a mitjanit i s’acabarà el 29 de setembre a mitjanit. Com acostuma a passar, els cinc dies previs al referèndum, resta prohibida la publicació d’enquestes o sondatges en mitjans de comunicació. Per una altra banda, les formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya tenen el dret d’ús del 70% dels espais públics i dels espais informatius gratuïts en els mitjans públics destinats a la campanya. Els espais es repartiran de manera proporcional al nombre d’escons obtinguts en les darreres eleccions al parlament. El 30% restant es repartirà entre les organitzacions interessades acreditades, d’acord amb el nombre de signatures presentades. La Generalitat ja ha començat la campanya del referèndum amb una crida a la participació.

La Sindicatura Electoral Nacional
La Sindicatura Electoral Nacional serà el màxim òrgan que regularà el funcionament i tot el procediment del referèndum. Ahir el parlament en va aprovar la formació. La sindicatura és formada per Marc Marsal, Jordi Matas, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès. JxSí i la CUP també han proposat que Josep Costa i Eva Labarta en siguin els suplents. Aquesta sindicatura validarà el cens electoral, que haurà d’elaborar el govern, a partir del qual es farà el sorteig dels membres de les meses. A més, farà d’àrbitre del referèndum i tindrà funcions similars a la Junta Electoral Central espanyola. S’encarregarà de l’escrutini i certificarà els resultats de la votació. També vetllarà per la imparcialitat i el pluralisme en els mitjans de comunicació, sancionarà qui contravingui la llei del referèndum i acreditarà els observadors internacionals.

Qui col·laborarà en l’organització del referèndum?
La Generalitat no obligarà ningú a col·laborar amb el referèndum. S’obrirà una borsa i el govern acreditarà els agents electorals necessaris, que cobraran una retribució econòmica per les hores de feina, com es fa sempre. A més, la Generalitat ha obert la web referendum.cat amb un formulari per a la inscripció com a col·laboradors del referèndum. Els Mossos d’Esquadra i les policies locals garantiran la normalitat democràtica de la jornada electoral.

Quin paper hi tindran els ajuntaments?
Els ajuntaments hauran de col·laborar-hi com fan sempre en una jornada electoral. El govern els demana específicament que posin a disposició els locals habituals de votació. La llei i la Generalitat garanteixen que a tots els municipis es podrà votar com sempre. Hi haurà un coordinador local, que serà un representant de l’administració designat per a coordinar el procés electoral a cada municipi. A diferència de la llei electoral espanyola, la llei que fa possible el referèndum no obligarà els secretaris municipals a ser els delegats de la Junta Electoral de Zona.

Què faran els representants de l’administració?
Seran els encarregats de la logística de la jornada electoral: confirmaran l’obertura dels locals, supervisaran la configuració de les meses, recolliran les dades relatives a la participació electoral i transmetran la informació de les dades de l’escrutini provisional de cada mesa al centre de recollida de dades. La Generalitat no obligarà ningú a exercir aquest paper. S’obrirà una borsa i el govern acreditarà els representants de l’administració o agents electorals necessaris. La Generalitat serà l’encarregada de formar-los. Es preveu que en caldran més de set mil. La Generalitat els acreditarà a partir de la borsa.

Hi haurà observadors internacionals?
El govern i l’administració electoral fomentaran la presència d’observadors electorals internacionals. Per això convidaran organitzacions internacionals i observadors qualificats en aquesta mena de tasques. El decret de convocatòria del referèndum estableix que des de demà fins al 25 de setembre hi haurà un procés d’acreditació d’observadors internacionals per tal que garanteixin la transparència de la votació. Es preveuen dues classes d’acreditacions. D’una banda, els observadors i d’una altra els visitants. Segons el decret, els observadors no podran tenir nacionalitat espanyola i hauran de ser membres de la comunitat acadèmica en l’àmbit de les ciències socials o les humanitats. A més, hom els reclamarà experiència política o haver tingut una trajectòria en defensa dels drets humans, a més d’experiència prèvia com a observadors

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: