10 coses que saps si ets de Montsià… i que hauries de saber si el visites

Descobrir el Montsià és conèixer el seu paisatge. Serra, mar i ribera. Delta de l’Ebre. On mar i riu s’uneixen. On la terra abraça el mar. La riquesa paisatgística es tradueix també en una gastronomia d’excepció.

Més enllà d’aquests factors que caracteritzen la comarca on acaba (o bé, segons com ho mirem) on comença Catalunya, a la gent del Montsià ens agrada explicar que la nostra terra també és rica en història, cultura i curiositats que, de vegades, expliquem a les persones que ens vénen a veure.

  1. Tenim dos mars: no és estrany que ens sentiu parlar de la mar de dins i la mar de fora. Per què? Doncs perquè la Badia dels Alfacs tanca la nostra comarca. El braç de terra que entra a la mar és l’anomenada barra del Trabucador, on trobem quilòmetres i quilometres de platja amb dues mars: la de dins, de cara a Sant Carles de la Ràpita, tranquil·la i poc profunda, de badia. La mar de fora, en canvi, és mar brava, la de l’altra banda del Trabucador.
  2. Som molt salats: més enllà del nostre caràcter, generalment obert i acollidor, ens agrada dir que al Montsià som salats perquè tenim l’única productora de sal marina de Catalunya. Està situada a les Salines de la Trinitat, en ple Parc Natural del Delta de l’Ebre.
  3. El bressol de l’escriptor Sebastià Juan Arbó: Nascut a Sant Carles de la Ràpita (1902), va passar també part de la seva vida a Amposta. Es tracta d’un autor reconegut de més d’una vintena d’obres. Va treballar a La Vanguardia i va guanyar diversos premis literaris com el Fastenrath,  el Novel·listes o el premi Nadal. La Masia o Terres de l’Ebre són algunes de les seves obres més conegudes.
  4. Havíem d’acollir el port més important del mediterrani per comerciar amb Amèrica: durant el regnat de Carles III, es va articular un projecte pel qual la Badia dels Alfacs seria un dels ports comercials més importants de la mediterrània. Aquest projecte és l’origen de la ciutat actual (1780) i alguns edificis que encara es conserven, com l’Església Nova, són exemples de les infraestructures de la Il·lustració de finals del segle XVIII. Malgrat tot, el rei va morir i el seu projecte es va pausar, deixant sobre la zona la història d’allò que havia de ser. L’antiga població s’havia va creat prèviament sobre un terme propietat de les monges santjoanistes que havien habitat un convent en l’espai on havia existit una Ràbida islàmica.
  5. Som mil·lenaris: a diverses localitats del Montsià es poden visitar pintures rupestres dels ilercavons considerades Patrimoni Mundial. A la Serra de la Pietat, a diversos terrenys dels municipis de Freginals i Ulldecona, així com també a Alcanar.
  6. Tenim un Jesús amb una estrella Michelin: a la localitat d’Ulldecona es troba el restaurant Les Moles, que va rebre la seva primera estrella Michelin al 2013. La localitat del Montsià és a més, reconeguda per la Passió que representen cada any per Setmana Santa. El primer protagonista d’aquesta Passió és precisament en Jeroni Castell, el xef del reconegut restaurant.
  7. Tenim el nostre propi “Corcovado”: a Sant Carles de la Ràpita, el mirador de la Guardiola, també anomenat popularment “La Torreta” o “Lo Santet”, és un indret en què es pot contemplar la localitat i gran part de Delta i la Badia. La forma de la figura que corona el mirador, recorda al famós Corcovado de Rio de Janeiro.
  8. Organitzem carreres de cavalls: la localitat de la Sénia té, com a acte principal de la seva festa major, les anomenades carreres de cavalls. A finals d’agost, a l’hipòdrom Pla de Roquillo, es continua celebrant una tradició que data de temps molt antics.
  9. Campions d’esgrima: el centre de tecnificació esportiva de la capital del Montsià compta, des de fa vint anys, amb més de 80 practicants d’entre 5 i 18 anys que cada any aconsegueixen les primeres posicions de les principals competicions oficials d’aquest esport.
  10. Som de les 5 comarques on més es recicla de Catalunya: al Delta defensem que “Lo riu és vida” i el medi ambient és una de les nostres principals preocupacions. El respectem, cuidem, i sobretot, l’estimem.

Aquests són només alguns dels secrets que el Montsià ofereix. La comarca però, és un llibre obert d’experiències i històries que convida a que cada persona que la visiti hi escrigui la seva pròpia pàgina.

(Alba Sabaté)

Aquesta entrada ha esta publicada en 40&41 Terra Alta i Montsià. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s