Descripció sentimental del Montsià

(Tomàs Camacho Molina)

Arribava per primer cop al Montsià el 1984, a Sant Carles de la Ràpita, invitat pel meu amic Damià Montes Martínez. La primera sensació va ser que estes terres estaven lluny i mal comunicades. La segona sensació que recordo és la de veure la serralada del Montsià des d’una barca a la badia dels Alfacs.

A partir del 1985, de la mà de la que avui és la meua dona, Àngela Buj Alfara, i de l’Agrupació Excursionista d’Alcanar, he anat descobrint diferents indrets del Montsià i d’estes comarques.

Tot i així, va ser el 1998 quan Joan Bta. Beltran Reverter em va aclarir una excursió descrita al capítol XXXIX de la novel·la Jardins ignorats (1965), de Tinitari Fabregat Chimeno (1912-1994). Jo no entenia l’excursió sobre el mapa i havia consultat la qüestió a diverses persones d’Alcanar que tampoc ho acabaven d’entendre. Li vaig fer la consulta a Joan Bta. Beltran Reverter i al cap de pocs dies em portava dos fulls amb la descripció de la ruta i l’experiència d’haver-la realitzat. El mateix any, és a dir, el 1998, la vam realitzar experimentalment els dos i el novembre d’aquell mateix any, després d’un devastador incendi que va patir el Montsià. Vam pujar unes 50 persones. Les vistes que es tenen durant tot el trajecte són impagables, malgrat la duresa, ja que s’ha de remuntar molt de desnivell en pocs metres. Es tracta d’una excursió impensable o molt difícil per a l’estiu, tot i que a la novel·la es realitzà a l’agost. Sortint, a les 3 del matí, en carro, des de les Cases d’Alcanar,12 persones.

 

ALGUNS INDRETS DEL MONTSIÀ

L’ermita del Remei

Font: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Ermita_de_la_Mare_de_D%C3%A9u_del_Remei7.JPG/300px-Ermita_de_la_Mare_de_D%C3%A9u_del_Remei7.JPG

El mirador de la Serreta

Font: https://pasapasxcat.files.wordpress.com/2017/06/1744a-miradorbo.jpg

Sòl de Riu

Font: http://www.alcanarturisme.com/wp-content/uploads/2015/03/sol-de-riu-alcanar-3.jpg

Lo povet de Badoc

Passeig pel Marjal: de les Cases d’Alcanar a Sòl de Riu

 

Font: https://pasapasxcat.files.wordpress.com/2017/06/7f312-sc3b2lbaranes.jpg

La Foradada

Font: http://lamiranda.es/media/public/image/Screen%20Shot%202015-06-08%20at%2016.34.53.png

 

La font del Burgar

Font: https://s0.wklcdn.com/image_3/106466/2096186/775725.jpg

Els ullals de Baltasar

Font: https://pasapasxcat.files.wordpress.com/2017/06/2f50b-ullals-2.jpg

Lo faig pare a la Sénia

 

Font: https://pasapasxcat.files.wordpress.com/2017/06/0f59b-q060.jpg

 

 

 

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:

La serra de Montsià es troba a les Terres de l’Ebre i del Sénia, província de Tarragona, al costat del Mediterrani, i té vistes espectaculars del delta de l’Ebre i els seus voltants.

La Foradada és el mirador per excel·lència del delta de l’Ebre. A més, és una magnífica talaia de la serra del Montsià.

Situat a l’última etapa del GR-92, a la serra del Montsià, el recorregut creua: la Font del Burgar, Mata-redona i finalment el cim de la Foradada.

L’inici d’aquesta ruta està al pàrquing del Cocó de Jordi (coordenades:

40.640019  0.55743900)

Des d’Alcanar per la N-340 i pel camí de Matarredona arribem al pàrquing en uns 17 min. La pista penjada a Wikiloc anomenada “La Foradada cotxe” ens guiarà fàcilment fins el Cocó de Jordi.

En menys de 2 km de caminada arribem als forns de calç i a la Font del Burgar. Anem passant per un bosc mediterrani preciós en el qual gaudirem, entre diversos arbustos i arbres, de grans alzines.

Des de la Font del Burgar descrivim una circular a l’inrevés que les agulles del rellotge, de manera que abans d’arribar a La Foradada passem al costat de les ruïnes de Mas de Mata-redona.

Al cim veurem els grans ulls o finestres llaurades a la roca, el que dóna nom al lloc. Les vistes des d’aquí són impressionants, sobretot del delta de l’Ebre i, concretament, de la Punta de la Banya. Aquesta formació és una petita península formada a l’extrem meridional del delta de l’Ebre, al que s’uneix a través de l’istme del Trabucador (una llarga barrera de sorra de 4 km, i de 100 a 200 metres d’amplada). Tot aquest conjunt delimita l’espai marítim que es coneix com Badia dels Alfacs, que constitueix el port natural més gran d’Europa.

La Foradada

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13259391  

Wikiloc – Rutes i punts d’interès GPS del Món

Comentaris de Joan Bta. Beltran:

Un 2 de juliol pot fer una mica de caloreta, per tant, seria convenient sortir a les 8 per iniciar la caminada des del cocó de Jordi a les 8:30 o 8:45, com a molt tard. Una hora i mitja o dos hores seria lo que tardaríem a arribar a la Foradada. Cal pensar que caldrà parar a la font del Llop, font de Burgar, Mata-redona, font de la Fontanella. La pujada final a la Foradada és un poc dureta. I tot això més val afrontar-ho en unes hores en que lo sol no calenta molt.

De baixada, ho fariem per un altre recorregut. I si hi ha temps, podria ensenyar el fuselatge de l’avioneta que va caure fa uns quants anys. Les restes encara estan per allí. En fi, ja en parlem.

(Tomàs Camacho Molina)

Aquesta entrada ha esta publicada en 40&41 Terra Alta i Montsià, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s