Cerdanyola del Vallès: exemple de la transformació del Vallès Occidental

El Vallès i en concret Cerdanyola del Vallès ha sofert una transformació molt important en els darrers 70 anys , passant de ser un poble rural amb cases d’estiueig de gent de Barcelona a una ciutat amb uns 60 000 habitants .

Des de la Cerdanyola dels meus avis , que havien fet de masovers a una masia enmig de Collserola durant la Gerra Civil , criant i caçant animals en el que avui es pot considerar un parc de la megametròpoli en que s’ha convertit Barcelona i el cinturó, hi ha hagut una gran transformació urbanística i social.

Es va passar d´aquell ambient rural , on hi havien a Cerdanyola 3-4 masies amb l’església i un petit nucli de casetes que creixien al voltant del carrer principal que continuava amb la carretera de Sant Cugat , amb horts i vinyes ( hi havia una gran extensió de terreny de la zona dedicada al vi)  a un creixement important amb la implantacio de dues fàbriques (Uralita que fabricaba tubs i teules amb aquest material i Aiscondel dedicada a la fabricació de plàstics) . Aquestes fàbriques van portar un important flux de gent que es va acomodar a barris residencials que es va anar formant en aquella època , i així van formar-se barris de Cerdanyola com el de Bonasort i Fontetes on es van construir els primers i més antics blocs de pisos.

Si això va ser una gran transformacio a l’aspecte del poble , que llavors va incrementar moltíssim la seva poblacio , la creació de la UAB va ser una altra fita important per a Cerdanyola , amb l’arribada de una onada d´estudiants que venien a viure a la ciutat .

Es enmig d´aquesta transformació que jo he crescut a Cerdanyola , pasant la meva infantesa corrent pels carrers no asfaltats del poble , que eren la majoria ( només estava adoquinada la carretera de Barcelona i la que anava a Sant Cugat que jo recordi ) , jugant al pati del col.legi enmig de un núbol blanc de pols d´uralita, com el que es formava a qualsevol carrer de Cerdanyola no asfaltat ( la fàbrica d´Uralita donava tots els excedents trinxats que eren utilitzats per posar als carrers compactats per a fer una superíicie llisa que quan plovia no quedava enfangada , i així circul.laven millor els pocs cotxes que hi havia en aquella època . Gràcies a això , ara hi ha a Cerdanyola una associació de gent afectada per la pols d´uralita que no va treballar mai a la fàbrica però que també n’ha pagat les conseqüències , i sempre m’he preguntat quan començaran a sortir casos de la meva quinta després d´haver estat anys respirant aquella pols blanca).

Jo no vaig arribar a veure les vinyes del meu avi que van ser expropiades per a fer la UAB , però sí l’hort que teníem davant de casa on ara hi ha tot un grup d´unifamiliars , i l’altre hort que teníem sota la masia de can Fatjó on havia jugat entre bales de palla i munyit un cop alguna de les vaques que hi tenien, convertida ara en seu del Parc Tecnològic del Vallès .

No vaig passar por perquè hi hagessin llops com m’explica la meva mare , per haver-se quedat fins tard a la vinya i haver de tornar a casa quasi fosc sola , però des dels 4a que anàvem sols caminant de la mà del meu germà gran la meva germana i jo cap a col.legi enmig d´algun camp i per carrers sense circulació.

Jo mateix he vist crèixer barris sencers que no existien al meu poble , la desaparicio de pràcticament tota l´activitat de camp que hi havia i la desaparició de pràcticament la totalitat de les cases de senyors de Barcelona que hi havia , per a poder-hi fer blocs de pisos.

Trobo a faltar aquell ambient més de poble.

(Xavi Parisi)

Aquesta entrada ha esta publicada en 38 Vallès Occidental. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s