L´hospital del Tòrax de Terrassa

Introducció Hospital del Tòrax (font Wikipèdia)

Va ser concebuda com a una ciutat hospitalària pel Patronato Nacional Tuberculoso de la Direcció de Sanitat, dins del programa de propaganda del règim franquista. També va comptar amb el suport d’un grup de metges preocupats per l’extensió de la tuberculosi als anys 1940. L’Ajuntament de Terrassa va comprar 100.000 m² dels terrenys de Can Carbonell l’any 1944, i els va cedir al Patronato per al seu ús.

L’arquitecte Mariano Morán Fernández Cañedo va projectar l’edifici l’any 1947 amb unes característiques d’una certa modernitat. No obstant això, la idea general es basava en una còpia dels hospitals sanatoris de l’Alemanya del segle XIX, de forma que quan es va inaugurar, l’any 1952, l’edifici ja estava funcionalment obsolet.

El complex arquitectònic comprenia un teatre, un cinema, una biblioteca i una capella, entre altres serveis comuns, per tal que, ni els malalts, ni el personal que hi treballava, així com tampoc les monges encarregades de les cures, tinguessin la necessitat de marxar-ne, i així poder garantir un aïllament total de la malaltia.

L’any 1963 es va tancar com a sanatori dedicat exclusivament a la tuberculosi i l’any 1975 quan la tuberculosi no resultava una malaltia tant contagiosa pels avenços a la medicina i els malalts eren acceptats als hospitals generals, es va reconvertir en centre especialitzat també a altres malalties relacionades amb la cavitat toràcica. Va ser quan va canviar de nom per a denominar-se l’Hospital del Tòrax.

Actualment aquest complex allotja el Parc Audiovisual de Catalunya – PAC i compta amb espais dedicats a la indústria cinematogràfica com platós, serveis de producció, etc; un clúster empresarial i el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. [3]

Vivències de l´Elena

Quan era petita vivia a l’ hospital del tòrax. Els meus primers records eren del pati de casa meva, tocant paret amb paret amb l’ església de l’ hospital. Recordo l´olor de les flors i la caseta del nostre gos guardià (ningú es podia apropar ni a mi ni als meus germans perquè de seguida bordava i es posava nerviós) Quan vaig tenir 6 anys, la meva família i jo vàrem canviar de casa, a una més gran. Al meu pare el van nomenar administrador de l’ hospital i vàrem viure en una casa on havien viscut els administradors anteriors. Una de les portes tenia sortida directa a l’ hospital. Era la porta d’ entrada dels meus pares per anar a treballar, però tant als meus germans com a mi, ens estava prohibida! Despres d’ uns anys de contacte directe amb tota la natura que envoltava l’ hospital ( està situat en un enclau meravellós i a on es respira aire 100% ozono, una de les coses per les quals es va fer aquí aquest hospital per a tuberculosos), va arribar la notícia del seu tancament. Un per un van ser els professionals que creuaven aquella porta per despedir-se dels meus pares i també de nosaltres ( èrem els únics nens de l’ hospital i a tots tres ens havien vist néixer) . A partir d’ aquell moment, només van quedar algunes plantes obertes , i al no haver malalts, la porta que teníem prohibida, es va obrir com un paradís pels meus germans i per a mi. Vàrem recórrer ala pe ala tot l’ hospital. Vam descobrir que hi habia un economato, vàrem visitar les cel·les a on vivien les monges, varem veure el teatre i fins i tot vàrem tocar un piano que hi habia a la sala d’ actes. Vàrem devorar llibres a la biblioteca i tot i que alguns dels nostres amics tenien molta por de l’ antic hospital del Toràx, quan veien tot lo que era… no podíen més que apassionar-se igual que ho vam fer nosaltres quan aquella porta es va obrir.

Elena Arasanz (pare ex director ICS zona Vallès)

 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sanatori_de_Terrassa

Aquesta entrada ha esta publicada en 38 Vallès Occidental. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s