El centre de Granollers

Del bloc del Sergi Palau (Punts i Seguits)

Una ciutat, és aquell espai geogràfic on conflueixen un gran número de persones, en un espai prou delimitat. La densitat demogràfica d’aquesta, marca si l’espai és ampli, just o reduït. La ciutat és, a més a més, aquell punt geogràfic on s’hi poden aglutinar diferents serveis i on s’hi poden generar diferents usos. En funció d’aquests usos podrem trobar tot tipus de ciutats: ciutats dormitori, ciutats estat, ciutats jardí, ciutats satèl·lit, ciutats educadores,…

Una ciutat, també es caracteritza per localitzar i distingir diferents espais; espais cèntrics, espais perifèrics, espais verds, espais a preservar, … Que un indret esdevingui perifèric o cèntric, té la seva explicació. Un espai esdevé cèntric, quan en aquest indret s’hi pot trobar una gran varietat d’usos urbanístics i serveis ben diferenciats. Al centre d’una ciutat hi podem trobar usos residencials, comercials i fins i tot administratius, combinats amb serveis educatius, sanitaris, culturals, esportius i de lleure, per citar-ne alguns. Un espai cèntric no es redueix només a una tipologia concreta d’ús urbanístic o de servei, ha de poder disposar d’aquesta varietat, perquè precisament és aquesta varietat, la que fa d’un indret, el centre neuràlgic d’una ciutat.

grano-porx

El centre de Granollers, és una explosió de vivacitat concentrada. Però, per altra banda, el centre de Granollers està perdent aquest concepte geogràfic, ja que cada cop més, el predomini d’uns usos i de determinats serveis, està esmicolant la varietat de possibilitats que podria tenir. El centre d’una ciutat, així com tota ella, ha d’estar pensada per a la totalitat de la població, i no a per cap sector en particular. Trobar la justa mesura per compaginar els diferents usos urbanístics i els diferents serveis a cobrir és un trencaclosques no gaire fàcil de resoldre. Qui sap si algun dia, podrem trobar i començar a encaixar les peces adequades. (Sergi Palau)

Article publicat a Ràdio Granollers

https://puntsiseguits.wordpress.com/2011/10/18/el-centre-de-granollers/

Aquesta entrada ha esta publicada en 34 Vallès Oriental. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s