Viure al Moianès

El Moianès és la 42a, última i més nova comarca de Catalunya, tot just reconeguda oficialment al 2015. Està formada per 10 municipis al voltant de l’altiplà que té per capital Moià. Tot just superem els 10.000 empadronats.

Com a cim més alt tenim el Puig Rodó (1.050 m), tot i que l’emblemàtic Puig de la Caritat (1.010m) al terme de l’Estany, es pot apreciar magnífica vista sobre la Catalunya Central i bona part del Pirineu. Geogràficament la carretera C-59 fa d’espina dorsal de sud a nord, i l’eix transversal C-25 ens fa de frontera amb el Lluçanès (comarca encara no reconeguda), ruta actual entre Girona i Lleida, i més acotadament entre Manresa i Vic, on abans el trànsit passava per Moià per la N-141 (l’altre espina d’oest a est que divideix el territori en quatre quadrants).

El territori viu en un interessant equilibri entre pagesia, ramaderia, indústria agroalimentària i comerç. A l’estiu duplica població per les nombroses segones residències de gent de l’Àrea Metropolitana.

El clima és força sec, i indicat pels que pateixen de reuma. Trobem vestigis humans des del neolític, documentats a les coves del Toll. Comptem amb masies mil.lenàries, des de la fundació de Catalunya (s. X), així com esglésies romàniques, fins a barroques, més pròpies de l’època del nostre personatge més insigne: en Rafael de Casanova, que com a can Prat de la Riba a Castellterçol, també es pot visitar la seva casa natal a Moià.

moi3

Terra de bona gastronomia (seu d’en Nando Jubany), les carns són el plat fort, i esmorzar de forquilla una ineludible tradició per a ciclistes i motoristes que recorren les ziga-zagues de la seva xarxa de carreteres i pistes forestals.

Vivencialment, venint de ciutat, hi ha un canvi de xip del modus vivendi. Els conceptes, pressa, eficiència, stress, individualisme, anonimat, passen a un segon terme. Per lo bo i lo dolent, perquè perds en agilitat i immediatesa (des de la burocràcia als serveis), però guanyes en el tracte i en sentiment de col.lectivitat. A poble el ritme encara el marca el so de les campanes (impressiona les campanades a morts). Però quan hi ha un afer important, com per exemple la perdua d’un ancià pel bosc, la resposta comuna és immediata. Alcaldes i regidors, extralimitant-se de les seves funcions strictu sensu, s’arremanguen pel poble quan la situació ho requereix (un incendi, un desaparegut, una nevada, …).

Per contra, una malifeta o algo noticiable, no passarà desaparcebut, perquè la radio safareig actua inexorablement, transformant la versió original, en ficció a mesura que avança de boca a orella.

Pel que fa al creixement dels infants, l’entorn és de lo més propici. L’ensenyament escolar és un sistema prou equilibrat entre el model antic de respecte, autoritat ben entesa, moralitat i un mínim de disciplina (bata de ratlles inclosa), i la introducció del treball de les emocions, de proximitat al mestre, de familiaritat intergeneracional i d’arrelament al territori. I fora de l’escola, l’entorn convida a créixer amb més contacte amb la natura, vivint el pas de les estacions a tocar de casa, poder ser autònoms en els desplaçaments sense massa perill d’atropellaments, respirar i menjar més sa, viure amb més llibertat “fora de la gàbia de la ciutat”.

moi4

Laboralment o empresarialment, aquí les campanyes de marqueting tradicional o digital són una fal.làcia, paper mullat. Les relacions humanes/comercials es guanyen amb el prestigi guanyat en funció del teu historial, la teva reputació, que costa de guanyar (per una certa desconfiança a priori), però que un cop aconseguida obté un grau de fidelitat major que el volàtil criteri urbà.

En fi, acabant amb el lema de la campanya de promoció de la comarca,

El Moianès ve de gust.

(Oriol Noguera)

 

Aquesta entrada ha esta publicada en 33 Moianès. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s