Benvinguts a les terres penedesenques

Hola amics visitants, benvinguts a les terres penedesenques:

Una breu composició de lloc. Estem a la Comarca de l’Alt Penedès, la capital de la qual és VILAFRANCA DEL PENEDÈS. Té una superficie de 592,77 km2. amb una població de 104.500 habitants (+ ó -) el gentilici dels quals és penedesenc – penedesenca. La formen 27 municipis situats a una altitud mitjana de 216 metres sobre el nivell del mar. El PIB per càpita és de 29,7 milers €/habitant.

Limita, pel nord amb la comarca de l’Anoia, amb el Baix Llobregat per l’est amb el Garraf pel sud i amb el Baix Penedès i l’Alt Camp per l’oest.

vilafranca-sta-maria

Vilafranca capital està situada al centre de la comarca a on des de molt temps antic aplega i concentra les relacions comercials i humanes dels pobles i persones que l’envolten. Té serveis de cap de comarca i està ben relacionada en quant a comunicacions de transport, com també en serveis sanitaris i d’educació (tot i que voldríem que fossin més complerts i eficaços). L’extensió del municipi és de 19,63 Km.2 amb una població de 39.221 habitants i situada a 223 m. snm. Els vilafranquins i vilfranquines vivim en un ambient entre rural i industrial (tot i que més que industrial són de serveis instalats en els polígons de l’entorn). D’aquesta manera les crisis, sobretot industrials, s’han patit menys. El camp, la vinya, els fruiters, etc. també han passat i passen moments durs pels canvis tant socials com econòmics.

Com a dada curiosa a Vilafranca estan registrades 389 Associacions de diferents tipus d’entre els vilafanquins; des de As. de veïns, comerciants, esportives, culturals, sanitàries, ONG, amics de tota classe d’activitats, etc. Hi ha activitat i ganes de fer coses. L’única cosa és que funcioni. Estar registrat i legalitzat sempre va bé i això permet actuar lliurement i també demanar alguna subvenció.

48071_cat_ESCALA_678_311

Una altra dada important pel que a mi respecta és el nombre de corals en actiu: Són una dotzena comptant des de la més antiga com la Societat Coral El Penedès “El Coro”, que fa més de 130 anys, fins les infantils com l’Espinguet que enguany celebren els 50. Hi ha La Polifònica de Vilafranca, Coral Laroc, Centre Excursionista del Penedès, Coral de l’Institut Eugeni D’Ors, de la Girada, del Casal dels Avis, Coral femenina Xamusia, L’Espinguet –infantil, juvenil- l’Schola Gregoriana de Vilafranca, i les pròpies de les escoles de Música. A part també es troben grups de música de diferents estils i organistes: com a primer i professor, Jonatan Carbó.

I moltes coses més que queden al tinter. Però crec que de Vilobí i els seus pèlags ja hi ha que us informarà. Molt antics i ben bonics.

Que passeu una bona jornada!

(Joan Terrades Cuscó)

 

Aquesta entrada ha esta publicada en 28 Alt Penedès, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s