Passejant pel Maresme

El Maresme és una comarca amb molta singularitat. Entre el mar i la muntanya, trobem una franja de territori que s’estén al llarg de la costa amb l’abrigall de la serralada litoral. Des del riu La Tordera fins als turons de Montgat, els aiguamolls costaners anomenats maresmes fan honor al nom de la comarca. Aquestes platges llargues i sorrenques són solcades per les rieres que a vegades baixen estrepitosament dels cims de les serres de Marina, Sant Mateu, del Corredor i del Montnegre , les quatre protegides ara com a parcs naturals.
El Maresme es troba a cavall de la influència cosmopolita de Barcelona (barcelonès) , de la gran atracció de la Costa Brava (la Selva) i de la calma de terra endins (Vallès Oriental) fet que la configura com a una comarca de contrastos i de gran varietat paisatgística. La seva situació geogràfica, un clima típicament mediterrani i la fertilització produïda pels al·luvions arrossegats per les nombroses rieres fan que la fesomia agrícola d’aquesta comarca sigui ben peculiar. Hi podem trobar molts bons productes d’horta (zona més del nord de la comarca), vins de gran renom (Alella) i fins i tot una gran zona de plantació de flor, especialment clavell, amb un prestigiós mercat (Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, any 1983) a Vilassar de Mar. També és ben notòria la seva tradició marinera tant de pesca com de navegació (Port El Masnou Port, Marina Premià, Consorci Port de Mataró, Port El Balís, Port d’Arenys de Mar amb la seva llotja de pesca més important de la comarca).

ma5
La seva capital, Mataró, és una ciutat amb molta personalitat i la més gran de la comarca. Estretament vinculada amb la ciutat de Barcelona, la industrialització hi va tenir una gran incidència, especialment la tèxtil. No en va, el primer tren de la península va ser entre Barcelona i Mataró a l’any 1848.
És evident que la comarca del Maresme ha interessat al ser humà des de temps remotes. Moltes són les restes arqueològiques que hi podem trobar . El dolmen de la Roca d’en Toni a Vilassar de Dalt, el poblat ibèric de Burriac (Cabrera de mar), les restes romanes a Sent-romà (Tiana), la Vil·la romana de Can Llauder a Mataró, l’aqüeducte romà de Can Cua de Pineda de Mar, etc.
També podem trobar nombrosos castells i torres de guaita: Castell de Palafolls, Torre del Castell a Malgrat de Mar, Castell de Montpalau a Pineda de Mar, Castell de Santa Florentina a Canet de Mar, Torrassa del Moro a Dosrius, Castell de Burriac a Cabrera de Mar, Castell de Vilassar de Dalt… Així com nombroses ermites i masies: ermita de Sant Mateu a Premià de Dalt, Can Cisa i Can Franquesa a Premià de Dalt, Can Teixidor a El Masnou, la Creu de Montcabrer a Cabrils, l’ermita de l’Alegria a Tiana…
El perill de pirates féu que les poblacions antigues fossin apartades de la costa (anomenades de Dalt o de Munt), mentre que els antics barris pescadors es van convertir des del segle XVIII en nuclis importants.
Un dels primers destins del turisme barceloní va ser la zona del baix Maresme Aquest turisme burgès i el retorn dels anomenats indians, ha propiciat una arquitectònica singular i de gran interès a molt pobles de la comarca els quals contemplen una ruta turística: Alella, Mataró, Argentona , Arenys de Mar, Canet de Mar… Avui dia, el turisme és ben divers i en destaca el de procedència estrangera a la zona de l’alt Maresme (Calella).
Un aspecte peculiar és la gran quantitat de museus , alguns d’ells ben curiosos com el de puntes de coixí a Arenys de Mar, el del Càntir d’Argentona, de pessebres a Sant Vicenç de Montalt
El Maresme és una comarca molt viva, amb influències molt diverses. Per això no és d’estranyar que al llarg de la història hagin sorgit personatges molt importants com els arquitectes Lluís Domènech i Montaner (Canet de Mar) i Josep Puig i Cadafalch (Mataró), escriptors com Salvador Espriu i Castelló (poeta d’Arenys de Mar) i Prudenci Bertrana (escriptor nascut a Tordera), cuineres com Carme Ruscalleda (Restaurant Sant Pau a Sant Pol) i les Germanes Reixac (Restaurant Hispània d’Arenys de Mar), músics com La Trinca (Canet de Mar), artistes com Els comediants i la seva Escola d’actors i actrius (Canet de Mar), doctors, polítics, esportistes i un llarg etcètera.

ma4Per les seves característiques de relleu, el Maresme ha estat terra de pas i de comunicació. Tradicionalment ha tingut tres vies de comunicació longitudinals. El «camí de Dalt» seguia la serralada unint els pobles ibers. El «camí del Mig» unia les vil·les romanes i formava part de la via Augusta. Servia a les antigues capçaleres municipals dels pobles de dalt i avui és pròxim al recorregut de l’autopista. El «camí Ral», o camí de Baix. Avui és gairebé la carretera N-II, paral·lela al ferrocarril.
Darrerament, l’auge del senderisme ha permès redescobrir la comarca des d’una nova perspectiva, molt més propera i arrelada a la terra, on es pot gaudir dels contrastos i diversitat del territori. La seva accessibilitat i el fet de no ser cims massa alts, ha facilitat que s’hagin senyalitzat moltes les rutes al llarg de la comarca, des de rutes locals a rutes de gran recorregut.
En aquests enllaços podeu informar-vos de moltes d’elles. I sempre queda aquelles que vulgueu descobrir vosaltres mateixos. Bon camí!
http://www.ccmaresme.es/document.php?id=3429
http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca/natura/rutes-i-senderisme
http://www.maresme-turisme.com/rutes-de-senderisme.html
http://www.viatgeaddictes.com/excursbar/maresme/

Altres WEBs d’interès
http://www.ccmaresme.cat/
http://www.costadebarcelonamaresme.cat/ca
http://www.maresmeturisme.com/
http://www.maresme-turisme.com/
http://www.mercatflor.cat/
http://www.doalella.cat/
http://www.fundaciopalau.cat/fundacio-palau/ca.html

(Roser Nonell)

Aquesta entrada ha esta publicada en 23 El Maresme, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s