Introducció al Priorat

Entre el Camp de Tarragona i les Terres de l´Ebre, amagada darrera la Serralada Prelitoral, a tan sols 40 Km de la platja, hi trobem la comarca del Priorat: terra de contrastos, amarada de tranquil.litat, amb un paisatge típic de l´agricultura de secà i una geografia molt accidentada que amaga el seu encant entre vinyes, oliveres, marges de pedra seca i muntanyes.

pr2

De nord a sud i d´est a oest, sota la mirada omnipresent de la Serra del Montsant, avui dia Parc Natural, trobem espais de gran bellesa i interès natural: el sector de Siurana amb les runes del seu castell, darrer reducte àrab de Catalunya, les serres del Pradell-Argentera que la separen del Baix Camp, la serra de Llaberia, separació de la Ribera d´Ebre, amb la majestuosa Mola, indrets molt ben conservats idels per a la pràctica del senderisme.

La gran tradició eremítica de la Serra del Montsant des d´èpoques medievals, ens ha llegat un nombre abundant d´ermites diseminades per molts indrets d´aquest vast massís. La cartoixa d´Escaladei, fundada al segle XII pel rei Alfons el Cast, és un punt de referència i visita obligada de la comarca. Es troba emplaçada al peu de la Serra del Montsant la qual ofereix un marc paisatgístic incomparable. Fou la primera cartoixa de la Península Ibèrica i l´origen del Priorat històraic, territori central de la comarca acual que va ser feu del prior del monestir; va donar el nom a la comarca i en formaven part els pobles de Bellmunt, Gratallops, Morera, Poboleda, Porrera, Torroja i Vilella Alta!. Els demés pobles del Priort septentrional i del Baix Priorat eren de la jurisdicció dels comtes de les Muntanyes de Prades que tenien un important castell a la vila de Falset, actualment capital de tota la comarca del Priorat. En aquest castell i durant el segle XIV vingueren al monestir futures reines de la família comtal: Elionor de Prades que va ser reina de Xipre i Margarida de Prades, reina de Cataluna-Aragó, com a segona muller del rei Martí l´Humà.

El castell ha passat per moltes vicisituts, va ser presó una bona temporada. Recentment s´ha restaurant i ara se´l coneix com a “Castell del Vi” doncs s´hi ha muntat un bonic i modest museu referent el tema vinícola tan actual i cada dia amb més empenta respecte els vins del Priorat. Cal destacar les denominacions d´origen Priorat a la part històrica i Montsant a la resta de la comarca.

Tot això està molt bé però creiem que en el castell de Falset, hi hauria d´haver més lloc per l´aspecte històric que anys enrera havia protagonitzat aquell monument i que no faria cap nosa al tema del vi que tant ha beneficiat a aquesta bella comarca del Priorat.

(11de setembre 2015. Antoni Comalat I Planas)pr4

Aquesta entrada ha esta publicada en 22 El Priorat, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari