Passejada entre cirerers no florits. Resum d´una comarca

bll

Primer de tot, moltes gràcies a la Maria Lledó per les seves aportacions històriques i a la família Canales per preparar la sortida del Baix Llobregat.
Avui, des de l’ermita de Sant Ramon, hem gaudit de les impressionants vistes sobre gran part de la comarca del Baix Llobregat. Hem vist la serralada de Collserola, el sud de la ciutat de Barcelona, el riu Llobregat i el seu delta, les poblacions de L’Hospitalet, Cornellà, Esplugues, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi, El Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels, i el Mediterrani. Hem baixat de Sant Ramon pels boscos on, antigament, hi havia vinyes fins que va aparèixer la plaga de la fil·loxera. També, hem vist camps de cirerers, garrofers, i alguns masos com la casa de colònies Can Palós on actualment conreen vinyes. Hem arribat a la Colònia Güell, antiga colònia obrera creada al segle XIX per la família Güell amb l’objectiu d’allunyar-se de les revoltes obreres que hi havia a les fàbriques de Barcelona. D’aquí hem seguit cap al riu Llobregat, hem caminat per camps de regadiu
de carxofes, enciams, bledes, i canyissars. Hem pogut veure el gran pas natural d’infraestructures viàries i ferroviàries que ocupen gran part de l’extensa plana del delta com ara l’AVE, FGC, AP2, Autovia de Castelldefels, etc. Aquesta xarxa viària ressegueix els vells camins que els romans van establir a la zona.  Hem acabat el recorregut al bell mig del nucli històric de Sant Boi on hi ha les Termes romanes, l’església de Sant Baldiri i l’antiga casa pairal de Can Torrents.

No vull acabar aquest escrit sense explicar-vos alguns dels meus records viscuts a Sant Boi, on vaig néixer i viure-hi uns 30 anys.
Al carrer on vivia, hi havia una fàbrica de vidre. De petit passava llargues estones mirant com feien ampolles i tot tipus de figuretes de vidre a través dels finestrals de la fàbrica.
Recordo també que un dia des de l’escola es veien tancs fent maniobres militars a la Muntanyeta.
Quan tenia 10 anys vaig viure la gran manifestació de la Diada de l’11 de setembre del 1976 que va tenir lloc a la plaça de Catalunya de Sant Boi. Venien riuades de gent d’arreu amb el carrilet. Mai havia vist una manifestació!
També tinc molts records de la Fira de la Puríssima, sobretot de les exposicions artístiques de la fruita i la verdura del delta i del dia de la sardina, quan anàvem tota l’escola a la Muntanyeta.
Si miro enrere, veig una gran millora del poble en l’aspecte social, d’infraestructures i equipaments públics. Durant el període de la immigració, el poble va augmentar espectacularment. Hi va haver un creixement urbà desvertebrat i mancat de serveis. Van aparèixer grans barris nous (Casablanca, Camps Blancs, Cinc Roses, Ciutat Cooperativa) separats entre ells i del centre de la vila. Posteriorment, el centre va anar creixent cap aquests barris nous. Durant la democràcia es va anar suplint aquesta manca de serveis i urbanització. Es van crear centres educatius, centres d´atenció primària, hospital, urbanització de la Muntanyeta, creació de poliesportius, biblioteca, cobriment de rieres, rehabilitació d’antigues fàbriques, masos i torres per a ús sòcio-cultural i econòmic.
Durant la meva infància i joventut, vaig estar immers en una població majoritàriament castellanoparlant. Només parlava català a casa i poc més. L’ensenyament va ser en castellà i els pares de les meves amistats procedien de diferents llocs del territori espanyol. Els tarannàs eren diferents però això no em va suposar cap problema, al contrari, va ser molt enriquidor, com ara el Pas a Pas per Sant Boi. Gràcies, amics!
Ah, i recordeu de visitar el Museu d’Història de Sant Boi i les Mines prehistòriques de Gavà, tal com ens va recomanar la Maria Lledó.
(Pere Raventós)

Aquesta entrada ha esta publicada en 12 Baix Llobregat, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s