Renom de les cases de Copons

La Natàlia, vella coneguda de l´Alta Anoia, és una historiadora de pedres, territoris i paisatges. És un gust escoltar-la perquè sap molt de moltes coses. Ens fa uns retalls dels casalots del poble de Copons (a 15 Km de Calaf).
330_1380211270gegants-prats-rei2
Deia un filòsof que els joves, com que tenen tota la vida per endavant, pensen sempre en l’esdevenidor. Al revés dels vells que, en contemplar el futur, el veuen tan limitat que s’esplaien mirant endarrera. Així doncs, jo soc una jove poc comú que li agrada recollir les coses del passat, com són els renoms de les cases. I es que la vida de poble et fa viure intensament detalls senzills i profunds.
Anys enrere eren ignorats els cognoms de les persones i sols se’ls coneixia pel renom. Aquest, a vegades era ostentat per un individu, altres vegades requeia sobre una casa. Això depenia de les circumstancies.
Així doncs, hi han cases, el renom de les quals els ve de l’ofici que feien, com cal Fuster, cal Cisteller, cal Secretari, … Altres cops era derivat d’un defecte com cal Cansat. També es corrent trobar-se amb cases que per renom tenien el nom del poble d’on procedia la seva gent, com per exemple cal Sant Guim.
Seria curiós posseir l’origen de cada un dels renoms de les cases. Segurament que ens quedaríem parats de la quantitat d’anècdotes i fets insòlits que ens revelarien.
D’aquests orígens, queden recollits a continuació uns renoms de la vila de Copons que em van servir d’inspiració per aquest escrit.

Cal Cansat
El seu nom prové de l’origen dels seus amos, ja que eren d’una masia dita Cal Cansat. Situada a dalt del cim de Comalats, s’hi accedia a peu per un camí de cabres i semblava que no s’arribava mai, d’aquí el renom de cansat. Anteriorment també va ser dita Cal Topeta, ja que l’anterior amo era conegut com senyor Topeta, ja que parlava tot sovint d’un general en l’època dels carlins dit Topeta.

Cal Semiano
Prové del pare de l’actual amo, el qual es deia Maximiliano i tothom el coneixia per a Semiano. Abans era Cal Cisteller, per l’ofici de l’anterior propietari.

Cal Reiet
El nom prové d’un dels seus amos. Aquest senyor tenia moltes propietats i molt bones, les millors de tot Copons, d’aquí que li diguessin “El Reiet”.

Ca l’Hortolà
Aquí hi vivia el masover de Cal Reiet, que treballava l’hort i venia el planter, la fruita i verdura. El producte que no venia a Copons ho portava al mercat de Calaf.

Cal Mestre
Nom que va donar el fet de que vivien els coneguts mestres de Copons Joan Obradors i Vicenta Alumbreros. Anteriorment era coneguda per Cal Jover Pobre, propietari que va donar la casa al poble per a que fos escola.

Cal General
Es diu que en l’època de les guerres carlines, quan les tropes es passaven per els pobles i havien de pernoctar-hi, cada un dels components de la mateixa s’hospedava en una casa. En aquesta casa hi dormia sempre un cap de la tropa. També pot ser coneguda per Cal Solé donat que havia estat de la família Solé.

Cal Pou
Aquesta casa té pou a dintre. Antigament els habitants del carrer anaven a buscar aigua fresca a canvi d’un preu establert. També era coneguda com a Cal Sabater, renom o cognom de l’anterior amo.

(Natàlia Muñoz)

Aquesta entrada ha esta publicada en 11 Anoia, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s