Parlem d´una comarca de la Catalunya Central

IMG_6665L’Anoia es una comarca de la Catalunya Central. Compta amb una població de 120.000 habitants, dels quals uns 40.000 viuen a la seva capital Igualada. El nom, li ve del riu Anoia que discorre al llarg del seu territori per acabar com un afluent del Riu Llobregat. Aqualata en llatí, que significa on el riu s’eixampla, va donar lloc al nom de l’actual Igualada, una ciutat datada cap a l’any 1000.

Geogràficament la comarca es distribueix de forma allargada de nord a sud, limitant al nord amb la comarca del Solsonès a l’est amb el Bages i Baix Llobregat, l’oest amb la Segarra i Conca de Barberà i al sud amb l’Alt camp i l’Alt Penedès.

Coincidint amb la seva proximitat geogràfica amb la Segarra, les seves arrels històriques i culturals, i segurament per unes no prou bones comunicacions amb la capital de comarca, els habitants de la seva part nord, s’identifiquen més amb el que anomenen Alta Anoia, amb Calaf com a ciutat referent, i Els Prats de Rei com a municipi Sicarrensis.

La part sud de la comarca, s’organitza mes entorn de la Conca d’Òdena, una depressió de forma circular excavada pel riu Anoia i envoltada de serres.

L’Anoia, es una comarca de l’interior de Catalunya, que amb el títol de carrer de Barcelona atorgat per Pere III el 1381, l’identifica com un lloc de pas en la via que unia aquesta ciutat amb Aragó. Tanmateix, aquesta via, amb el carrilet, un tren de rodalies que uneix el trajecte de 65 km entre Igualada i Barcelona en 1 h 25 minuts (el 2014) son les principals comunicacions de que disposa. En aquest sentit, un cert aïllament juntament amb una economia industrial modesta, l’han situat entre les comarques humils tot i que no de les mes pobres del país. Si fan uns anys disposava de una industria que havia estat potent com la del gènere de punt i l’adobament de pells, avui son residuals, donant pas a una economia que s’està re inventant com segurament moltes. La comarca també disposa de una economia entorn la industria del paper, ubicada entre la Pobla de Claramunt, Capellades i Carme. D’altra banda, l’agricultura del cereal sobretot, es desenvolupa principalment a la zona de l’Alta Anoia.

Els primers anoiencs de qui tenim referències els ubicariem en un poblament a Sant Jaume Sesoliveres datat al paleolític inferior (mes de 150.00 anys a.C) i al Capelló (Capellades) si han trobat restes del paleolític mitjà i superior.

Terra senzilla, on el riu discorre entre planes, serres i turons, per camps de blat i ordi, ametllers, oliveres i boscos de pi roig. Gent humil, treballadora i aferrada a la terra on tantes suors han regat. Aquests, arrelats a la terra, aquells, que han rodat el mon, però uns i altres, amb la recança que els sigui robada, guarden per sempre l’anima de l’Anoia al cor.

En aquesta ocasió, i a mans de l’Oriol Martí i la Natàlia, recorrerem un trajecte d’uns 10 km entre Calaf i Els Prats de Rei, per contemplar des del turó de Sant Sebastià el paisatge Alt Anoienc. Poc a poc i de baixada, travessarem entre camps i corriols de la banda dels Borbons fins el flanc austriacista, en un recorregut entre pedres, de la historia de fa tres cents anys que ens il·lustrarà en Jordi Segura, un apreciat amic, mestre dels nostres fills i erudit de la historia d’aquestes contrades.

(Bet Martín i Joan Vidal)

Aquesta entrada ha esta publicada en 11 Anoia, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s