D´oblidats a repoblats

D´oblidats a repoblats

Una de les característiques del paisatge pallarès és que hom aixeca el cap i avista un poble. I és que un comú denominador dels nostres municipis és que estan integrats per una munió de petites entitats de població.
Amb la mecanització de les feines del camp, aquests petits pobles on les condicions de vida i climàtiques eren més dures, van patir un èxode gairebé condemnatori. En poc més de vint anys els Pallars van perdre més de la meitat de la seva població. I és que el pas del temps es feia notar, els pobles eren engolits pels esbarzers i els teulats de les cases queien igual que els pobles queien en l’oblit.
Cèlebre és la rondalla:
Sas, Malpàs, Peranera i Castellàs; Cérvoles, Burguet i Naens, els set pobles més dolents. Si en voleu més poseu-hi Benés, si no en teniu prou poseu-hi Castellnou, i si en voleu una bona carrandella poseu-hi tota la vall de Capdella.
S’evidencia així la poca consideració que aquestes petites localitats “amuntanyades” rebien per part de les seves veïnes riberenques, més grans i riques.
Però actualment són aquests poblets, amb els seu encant, amb aquella sensació de temps aturat, els qui han articulat la recuperació de població de les comarques. Molts descendents nostàlgics i nouvinguts (i benvinguts) han reconstruït un paisatge que semblava abocat al record. I és que aquests pobles s’aferren a la muntanya com qui s’agafa a un ferro roent, tossuts; renunciant a desaparèixer contra tot pronòstic.

(Josep Alegret)

Imatge | Aquesta entrada ha esta publicada en 07&08 Els Pallars, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s