La comarca de La Selva (2)

La comarca de La Selva (2)

I aquí us presentem el segon text…

Lluís Ball-Llosera (del Centre Excursionista Farners)

La Selva es troba al sud de les comarques gironines, arran de costa, ocupant l’extensió de la depressió prelitoral, entre Gavarres a llevant i Montseny i Guilleries a ponent, per dalt el Ter i por baix la Tordera. L’aigua ha tingut un paper històric: Estanys de Sils, l’Onyar i Riudellots, La Tordera; i junt amb el foc: vulcanisme a Hostalric, La Crosa de Sant Dalmai, Sant Maurici i els Ninots a Caldes, Turons de Maçanet, etc. arrodoneixen la plana aturonada de la Selva.
Històricament – la toponímia ho marca- seria gairebé els dominis del comtat de Cabrera: Montsoriu, Blanes, Amer, encara que en queden retalls que no n’eren. Modernament s’ha bastit al voltant de Santa Coloma de Farners com a capital i una zona marítima molt urbanitzada i turística, que fa oblidar el caràcter agrícola de la plana de la Selva, i l’aprofitament dels boscos a les muntanyes que l’envolten: suro a Gavarres i Guilleries i castanyer i pi a Montseny i també Guilleries. L’industria a vora els rius i als nuclis de població gran va donar una gram empenta als principis del segle passat.
Atès que ja hi passava la via romana, per uns Appia i per altres Heràclia, les modernes comunicacions i serveis s’hi ha aposentat i n’han trinxat una part: Camp d’Aviació, Autopista, vies de tren ample i Gran Velocitat, Eix Transversal, oleoducte, gasoducte, línies elèctriques i MAT; son progrés, però han estat i son un patiment per la plana de la Selva.
Econòmica i socialment és una comarca múltiple i variada: petites i mitjanes industries de tipologia molt variada a quasi be tots els nuclis urbans; agricultura i ramaderia forta i especialitzada; sense mineria, encara que històricament en hi havia hagut: Osor i Arbúcies. La població amb una forta immigració andalusa dels anys 60, i àrab i hindú al tomant del segle fa que les trontollades socials i econòmiques no siguin terrabastalls i se’n vagui sortint. El fenomen del turisme modern de sol i platja a la costa, i el clàssic d’aigües, balnearis i muntanya, junt amb gran inici del turisme rural, marca una bona part dels pautes actuals. Resumint: és un comarca equilibrada i si hom coneix la comarca de la Selva gairebé coneix tot el mon.

Imatge | Aquesta entrada ha esta publicada en 02 La Selva, Catalunya. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s